Sık Sorulan Sorular
Varis hemen her zaman tedavi edilebilen bir hastalıktır. Öncelikle varisin seviyesinin saptanması ve varisinize hangi faktörün neden oluğunun belirlenmesi gerekir.
Varisin en önemli nedeninin genetik (kalıtsal) faktörler olduğuna inanılmaktadır. Ancak başta gebelik olmak üzere diğer etkenlerin eklenmesi varisi oluşturur. Gebelikte hormonlar başta damarlar olmak üzere dokularda gevşemeye neden olur. Diğer yandan gebelik süresince kan hacminin artması, rahim içinde büyüyen bebeğin damarlara baskı yapması kan akımının bacaklarda göllenmesine neden olur. Sonuçta genetik alt yapısı olan bir annede, gevşemiş damarlar daha fazla kanla dolduklarında da varisler ortaya çıkar. Bu nedenle gebelik sırasında varisler artar ve belirgin hale gelir. Ancak doğumdan sonra varislerin dolgunluğu azalır ve hastalar daha rahat ederler.
Exotherme Lazer İle Kılcal Damar Tedavisi Yara izi kalmaz! Kılcal damar tedavisi seçenekleri arasında en etkili yöntemlerden biri de Exotherme Lazerdir. Lazer cihazı entegre kamerası sayesinde var olan kılcalları 10 - 15 katına kadar büyüterek tüm kılcalların net bir şekilde yok edilmesini sağlamaktadır.
Düzenli egzersiz gibi, diyet de birçok sağlık sorununa cevaptır. İçi sağlıklı bir vücut, dışarıdan da sağlıklı görünecektir. Vücudunuz için harika antioksidan kaynakları olan C ve E vitaminlerini içeren yiyecekleri dahil edin. Damarlarınızı güçlü tutmak için kollajen ve elastin üretimi için C Vitamini gerekir. E vitamini alımı damarları daha az örümcek gibi gösterebilir. Kabızlığı önlemeye ve damarlarınızdaki baskıyı azaltmaya yardımcı olduklarından, lif bakımından zengin yiyecekleri yeteri kadar tüketmeye özen gösterin. Yulaf, keten tohumu, bezelye, fasulye, elma ve tam tahıllı yiyecekleri öğünlerinizde daha fazla tercih edin. Kötü alışkanlıklar, egzersiz eksikliği, dengesiz bir diyet ve tembel bir yaşam tarzı, şişkin damarlara sahip olmanıza
Güneşe maruz kalma, varisli damarlara neden olmaz. Kalıtım, varisli damarların önemli bir nedenidir. Cinsiyet, çoğul gebelikler ve uzun süre ayakta durmayı gerektirebilecek belirli meslekler dahil olmak üzere diğer faktörler de varis damarlarının gelişimine veya kötüleşmesine katkıda bulunabilir. Bu nedenle, güneşin kendisi varisli damarlara neden olmamakla birlikte, bazı varisli hastaların sıcak ya da sıcak ortamlarda bulunması, ısı damarların genişlemesine neden olabileceğinden daha varislerde belirginleşme yada şikayetlerde artış olabilir.
Varisi olan hastalarda ağrı, şişlik, kaşıntı, huzursuz bacak, kanama, ilerleyen dönemlerde ciltte renk değişiklikleri ve yara açılması gibi şikayetler görülebilmektedir. Bu şikayetlerin yanında ciltte kabarıklık, görüntüde damar artışı ve estetik görünümde oluşan bozukluk sonrasında psikolojik etkilere yol açan durumlara dahi rastlanabilmektedir.
Genişlemiş damarların ortadan kaldırılmasına yönelik uygulanan tedavi yöntemleri, eski zamanlarda ameliyat olmakla birlikte, günümüzde hastaların günlük yaşamlarını kısıtlamayan ve ağrısız yöntemler olarak, ameliyatsız tedaviler ön plana çıkmıştır. Bu ameliyatsız tedaviler arasında lazer, radyofrekans, yapıştırma, ultrasonlu köpük tedavisi, skleroterapi gibi yöntemler yer almaktadır.
En önemli faktör, aileden genetik olarak aktarılan varis oluşumuna yol açan gendir. Bunun yanında ayakta uzun süre durma, sabit pozisyonda uzun süreli oturma, kabızlık, aşırı kilo, bayanlarda doğum yapma, yetersiz su tüketimi gibi faktörler varis oluşumuna katkıda bulunur.
Tedavi edilmeyen genişlemiş toplardamarlarda en korkulan durum, damar içerisinde biriken kanın pıhtılaşması ve bu pıhtıdan kopan parçaların akciğer damarlarına giderek, akciğer embolisi denen duruma yol açarak ölüme sebebiyet vermesidir. Bunun yanında cilde yakın oluşan varislerde kanama da sık rastlanan bir durumdur. Bu kanama aktif olarak dışa olabileceği gibi cilt altına kanama şeklinde de ortaya çıkabilir ve böyle bir durumda, o bölgede ağrı ve morluk oluşur. Dışarıya olan kanamalar ise uzun süre devam edebilir.
1 mm üzeri genişlikteki ilerlemiş varisler için uygulanan ameliyatsız bir tedavi yöntemidir. Ağrısızdır, kesi ve dikiş olmaz. Hasta işlemin arkasından işine ve sosyal hayatına dönebilir.